Dansen op de vulkaan


De vulkanische eilanden van de Azoren hebben stuk voor stuk een eigen karakter. Maar er is één gemene deler: wandelaars kunnen er hun hart ophalen.

Wie op de Azoren met de boot het eiland Pico nadert, ziet de gelijknamige vulkaan al van grote afstand opdoemen aan de horizon. Eenmaal aan land is er helemaal geen ontsnappen meer aan. Of je nu blijft plakken in de haven, hoofdstad Madalena gaat ontdekken of op de wandelschoenen het binnenland in trekt: werkelijk overal steekt de brompot zijn piekfijne punthoofd boven het maaiveld uit. Het is allerminst de enige vulkaan van de archipel. Maar met zijn volmaakte kegelvorm en forse formaat – met 2351 meter zelfs de hoogste berg van heel Portugal – is het wel de meest imposante. “Ik was echt zwaar onder de indruk”, vertelt Nicole van den Bosch, die samen met twee collega’s van het productiebedrijf Justcurious onlangs naar de Azoren reisde om voor SNP een promotievideo te schieten. “We hebben alle drie het geluk dat we al aardig wat van de wereld hebben mogen zien, maar dit decor was toch wel uniek. Pico is vrij vlak, behalve dan die ene vulkaan die middenin dat platte landschap ineens omhoog torent. Het geeft het eiland een ruig, rauw en stoer sfeertje. Zeker als de top ook nog eens is gehuld in een mystieke wolkenring.”

Met een beetje goede conditie kun je bovendien naar de kratermond hiken. “De bewegwijzering is overal op de Azoren prima geregeld, dus je hebt er niet eens een gids voor nodig. Eenmaal op hoogte komt dat onstuimige decor dan nog meer binnen. Schitterend!”

Wijngaarden

En het is nog maar het begin van de talloze, veelal meer gemoedelijk glooiende wandelingen die op de Azoren zijn te ondernemen, benadrukt Nicole. “Deze eilanden zijn echt gemaakt om op de wandelschoenen te ontdekken.” Je loopt op Pico tussen vulkanische grotten, antieke ossensporen, karakteristiek rode windmolentjes, verweerde optrekjes van de vroegere walvisjagers en zwartgeblakerde kronkelkliffen van gestold lava. Tijd voor een smakelijke stop? “Gewoon een lokaal wijntje bestellen”, adviseert Nicole. “Ik had het ook niet verwacht, maar door de vruchtbare vulkanische grond wemelt het op Pico van de wijngaarden.”

Al in de 15e eeuw staken de Portugese kolonisten de eerste druivenstekjes in de grond. Inmiddels beslaat het wijngebied een kleine 1000 hectare, tezamen goed voor een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verwacht echter geen keurig gerangschikte ranken. De druiven groeien tegen zogenaamde currais: een doolhof aan uit lavabrokken opgetrokken muurtjes, die de vruchten moeten beschermen tegen de grillen van de woeste wind en het opspattende zeewater.

Wie liever het ruime sop kiest, gaat mee op een ecologische walvissafari. Van bultruggen tot dwergvinvissen; van de ruim 80 soorten die rondzwemmen in de wereldzeeën zijn er 27 stuks kind aan huis in de Azoren. “Potvissen zie je er zelfs het hele jaar door”, weet Nicole. “Man, wat voel je je klein wanneer zo’n twintig meter groot bakbeest onder je zodiak zwemt.”

Kratermeren

Door naar het volgende eiland. Want het onderzeese worstelwedstrijdje tussen drie continentale platen heeft hier maar liefst negen vulkanische eilanden doen verrijzen; plus nog wat onbewoonde brokstukken. Een monotone bedoening? Allerminst, onderstreept Nicole. “Het mooie is dat elk eiland heel duidelijk zijn eigen karakter heeft. Juist die contrasten maakt het zo tof.”

Neem São Miguel. Waar Pico met de waterpas lijkt te zijn geschapen (de gelijknamige vulkaan uiteraard niet meegerekend), schotelt het hoofdeiland van de archipel wandelaars een stuk grilliger decor voor. Van een zwartgeblakerd maanlandschap is daarentegen geen sprake. Het gras is bij het buureiland letterlijk groener; bijkans heel São Miguel is bedekt onder een hoogpolig tapijt van tropisch groen. “En tussen die jungle stuit je dan ineens weer op een lieflijk landschap met miljoenen hortensia’s. Of je wandelt pardoes tussen de theeplantages. Of door ongerepte laurierbossen. Of naar heerlijk warme vulkanische bronnen.”

Bijzonder zijn ook de wandelingen naar de kratermeren Lago do Fogo en Lagoa das Sete Cidades, adviseert Nicole. Laatstgenoemde wordt geroemd vanwege haar tweekleurige water. Al gaat het in feite om twee verschillende meren die slechts door een smal stroompje aan elkaar zijn geklonken. Nicole: “Ga, als het kan, bij helder weer. Dan is het kleurcontrast veruit het mooist.”

Kleurrijk

Goed, nog één eiland dan. Faial is qua formaat een van de meest bescheiden exemplaren van de Azoren. Al werd het eilandje in de jaren ’50 nog zomaar een stukje langer toen stratovulkaan Capelinhos na een uitbarsting voor de aanwas van wat gestold lava zorgde. “Ook dit eilandje is desondanks verrassend groen”, herinnert Nicole zich. “Het sfeertje in de haven vind ik bovendien ook een aanrader. Veel zeilers die op het punt staan om de Atlantische Oceaan over te varen, slaan hier hun allerlaatste proviand in. Het is al jaren een traditie dat ze allemaal een tekening achterlaten op de kade. Daardoor is het een enorm kleurrijk festijn. Typisch de Azoren.”

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten