Kilometers vreten in Zuid-Afrika

KILOMETERS VRETEN IN ZUID-AFRIKA

Een van de redenen dat ik graag reis is om omringd te worden met andere perspectief. Niets lekkerders dan je huis thuis te laten, erop uit te trekken en verfrist te worden door nieuwe omgevingen en andere culturen.

Sinds ik in de zomer van ‘91 een grote reis naar Canada heb gemaakt, heb ik het globetrottervirus te pakken en ben ik, tot m’n verbazing, al in ruim 70 landen geweest. Dat hoge aantal komt door meerdere reisprogramma’s waar ik voor mocht werken en daar ben ik oprecht enorm dankbaar voor. Het heeft er voor gezorgd dat ik minder snel oordeel en makkelijker tevree ben met wat ik heb. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben.

In 2007 wilden mijn vrouw en ik dit andere soort perspectief ietwat permanenter. We besloten een paar jaar in Houtbay, vlakbij Kaapstad te gaan wonen. In deze stad konden we wellicht op ons vakgebied nog wat centjes verdienen, maar veel belangrijker, het land droeg een bijzonder gevoel van nieuwe mogelijkheden en vrijheid uit door held Mandela én wonen bij zo’n kustlijn… wie wil dat nou niet?

Helaas eindigde ik tijdens onze voorreis twee weken in het ziekenhuis met complicaties rondom een blindedarm waardoor ik amper iets meekreeg van de sfeer, de kust en de funky winkeltjes, barretjes en restaurantjes rondom longstreet. Thuis aangekomen gebeurde er vervolgens iets in de familie, waardoor de hele verkassing van de baan was. Shit happens.

Het vlees was briljant bereid op de braai, want barbecuen kunnen ze als geen ander

De honger naar het land was duidelijk nog niet gestild. Ik was amper aan het aperitief begonnen. Gelukkig mocht ik met 3opreis in 2010 naar Johannesburg om de voorbereidingen op het WK voetbal te bekijken. In drie dagen ramden we door deze niet al te knappe stad en omgeving. Wat me bijgebleven is? Ik heb er heerlijk Impala gegeten bij Carnivore restaurant, net buiten de wijk Muldersdrift ten noordwesten van Jo’burg. Misschien niet chic, maar ik kon het niet laten. Het voelde zo exotisch om te bestellen. “I would like my Impala medium rare, please.” Al was de smaak niet verrassend anders, (nee, het smaakte niet naar kip) het vlees was briljant bereid op de braai, want barbecuen kunnen ze als geen ander.

Daarnaast is mijn trip naar township Soweto is blijven hangen. We mochten een kijkje nemen in de golfplaten huisjes van 4 bij 4 meter met soms een idioot grote tv’s en wat kletsen met de bewoners. Je voelde je er erg wit, oneerlijk bevoorrecht en out of place. Het besef dat de apartheid pas in 1990 was afgeschaft drong er goed tot me door. En hoe je het went of keert… je voelde eigenlijk overal in het land deze geschiedenis en het laat een indruk achter. Ik heb overigens wel meer herinneringen aan deze trip, maar alles was onder begeleiding, dus het proeft niet authentiek. Nee, mijn honger was alleen maar groter geworden naar dit land.

Het land heeft iets ongepolijst en dat trekt me

Vorig jaar september ben ik eindelijk vol met mijn grote neus in de Zuid-Afrikaanse boter gevallen. Voor SNP mocht ik met m’n productiehuis, Justcurious, inspirerende beelden gaan schieten door een koppel te volgen op hun reis door het Noordoosten van het land. Vanuit Johannesburg reden we naar de Ardmore guest farm in Champagne Valley aan de voet van de Drakensbergen. En het uitzicht dat je dan toelacht… Die afgevlakte toppen van de bergen, die als een soort opstapje voor de goden to the heavens je opwachtten. Da’s meer dan prima wakker worden.

Onze hoofdpersonen besloten te wandelden naar Champagne Mountain dat ligt in een natuurreservaat, dus zover het oog kan zien is er geen huis te bekennen. Die wijdsheid en de ruimte die je er ervaart is fenomenaal. Het kneedt rust in je. Overal waar je loopt, ben je omringd door schitterende vergezichten. Hetzelfde kwamen we later op de trip in Hazyview tegen. Grootse canyons, waarvan de bekendste de alleszeggende naam Gods window draagt. Zo spectaculair. (Het spijt me, ik kan even niet om de superlatieven heen. Het is er echt bloedmooi) De cameraman had bijna te veel keus.

Tussendoor zijn we aan de kust, bij Kosi Bay, olifanten en nijlpaarden gaan bekijken. Iets wat je zeker moet doen als je de kans hebt om de o zo duidelijke reden. Dit soort natuur raakt ons allemaal en al zie je het honderd keer, het blijft indrukwekkend fijn.

Uiteindelijk hebben we op deze trip ruim 3000 kilometers gereden om van A naar B naar C te komen, wat je perfect de mogelijkheid geeft om alles te laten bezinken terwijl je over je stuur aan het staren bent. Ja, de wijdsheid doet me veel, de natuur maakt het plaatje, de prettige lodges sluiten de dag zo goed af, de vriendelijke mensen met hun mooie engelse accent, het veel te lekkere eten, maar ook de recente geschiedenis, die op de achtergrond aanwezig is. Het land heeft iets ongepolijst en dat trekt me. Daarom heb ik mijn vrouw al beloofd dat we weer terug gaan…

Sebastiaan

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten