Iran en haar gewoontes

“ …. Ik word meegesleept tussen tienduizenden vrouwen volledig gekleed in zwarte chadors. Wat onwennig pluk ik wat aan die van mij, omdat ik niet zo goed weet wat ik er mee aan moet, wat ik er van vind en gewoon omdat het best strak zit. Langzaam wordt de sfeer opgezweept door trommels en het herhalen van een soort mantra. Het lijkt of iedereen in een trance terecht komt en langzaam komt het tot een hoogtepunt. De vrouwen beginnen allemaal te huilen en te roepen, de mannen kloppen op het ritme van de trommels op hun borst, de lijkbaar wordt in een razend tempo rondgedragen door de mensenmassa en ik sta met kippenvel en vol verbazing het schouwspel te beleven ….”

Ashura

Onlangs heb ik een zeer indrukwekkende reis door Iran mogen maken. Een land met een waanzinnige geschiedenis en cultuur, ongekende gastvrijheid, bijzondere religieuze rituelen maar ook met regels en wetgevingen die voor ons ongekend en tegenstrijdig zijn. Een van de redenen waarom ik voor oktober heb gekozen voor mijn reis is omdat ik heel graag Muharram en Ashura wil beleven.

Binnen het Sjiisme heeft Ashura een bijzondere plek als afsluiting van de elf daagse rouwperiode in de maand Moeharram waarin de martelaarsdood van Imam Hoessein in 680 wordt herdacht. De herdenking bestaat uit het houden van processies waarin een lijkbaar wordt rondgedragen en mannen zichzelf kastijden, als teken van vereenzelviging met Imam Hoessein.

Gastvrijheid

De dag na Ashura is het leven weer back to normal, de chadors zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor modieuze, lichtjes op het achterhoofd hangende hoofddoeken, marktkoopmannen prijzen al roepend hun handelswaar weer aan, taxi’s toeteren weer alsof hun leven er vanaf hangt en kinderen zijn weer onderweg naar school. Het enige dat niet veranderd is, is de enorme gastvrijheid waar het land bekend om staat. Voordat ik naar Iran afreisde was ik nog wat achterdochtig en dacht ik dat het een soort marketing term was, maar al direct na aankomst ervaar je hoe welkom je bent in dit land. Overal krijg je thee aangeboden, word je uitgenodigd om aan te schuiven in restaurants of zit je in kleermakerszit op een prachtig Perzisch tapijt bij iemand thuis mee te eten voordat je onder een laken kruipt in je nieuwe onderkomen voor die nacht.

Taarof

Na een bijzondere homestay bij een zeer gastvrije familie in het bergdorp Masuleh, besluit ik een taxi terug te nemen naar het busstation. Een ontzettend lieve en aardige Iranier op leeftijd begon de mij inmiddels welbekende conversatie: ‘ Where you from?’ , ‘ Oh Holland, that’s a beautiful country with flowers’, ‘ Do you like Iran?’ and ‘ what do the ‘Holland’ people think about Iran?’. Glimlachend beantwoord ik zijn vragen en heb ik een leuk gesprek in basic Engels en met een grote glimlach. Bij het uitstappen vraag ik hem uiteraard wat de rit kost omdat er nergens meters in de taxi zitten ( en nee, je hoeft niet bang te zijn dat je wordt opgelicht, daarvoor is men te eerlijk in dit land). En wat er dan gebeurt, is bijna niet te bevatten. De chauffeur weigert namelijk mijn geld aan te nemen! Na veel ja’s en nee’s over en weer, uiteraard gepaard met nog steeds die enorme glimlach, schiet er een lokale jongen mij te hulp en vertelt mij over dit typisch Iraanse gebruik; Taarof.

Taarof is Iran’s geheel eigen vorm van etiquette. Je krijgt niet echt iets gratis aangeboden, het is een vorm van beleefdheid en je moet het spelletje eigenlijk gewoon meespelen. Het gaat om het weigeren, met het doel de andere persoon goed te stemmen en het is eigenlijk bij elke sociale interactie van toepassing.

Loop je een winkeltje binnen om iets te kopen, dan gebeurt hetzelfde. Of stel dat je wordt uitgenodigd voor een diner. De beleefde reactie is om dan de uitnodiging af te slaan, zodat je gastheer het nog een keer vraagt, zodat je weer kunt weigeren. Het kan weliswaar een beetje ongemakkelijk worden, maar geen probleem, doorgaans gaat dit maximaal drie keer op en neer!

En zo reis ik door dit bijzondere land waarin ik me elke dag verrijk en verbaas over de rituelen en gebruiken. Ondertussen geniet ik van de imposante moskeeën, de bazaars die je in 1 ruk terug slingeren naar het oude Perzische rijk, de opgravingen die je bijna op elke straathoek vindt en het heerlijke eten! Een land met enorm veel tegenstellingen, maar ook een land dat je in je hart sluit en nooit meer vergeet!

Bijzondere plekjes die je niet mag missen

– Beleef het echte Iraanse leven tijdens een verblijf in een homestay in het bergdorpje Masuleh – Kijk je ogen uit in Kandovan; een bijzondere natuurfenomeen waar woningen uitgehakt zijn in rotsformaties – Dompel je onder in het sprookje van duizend en een nacht tijdens een bezoek aan de Jameh Moskee in Esfahan en laat je verrassen door de mystieke ruimtes – De stilte voelen, beleven en zelfs horen op de enorme vlaktes van de Kaluts woestijn – Een heerlijke verse juice drinken op het dakterras van Yazd Art House met uitzocht op de fenomenale Badgirs – Waan je 1000 jaar terug in de tijd en de handelsgeest van het oude Perzische rijk in de bazaar van Shiraz en drink een theetje in een traditionele theehuis van een van de oude Kervansarays

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten